Dezbatere și videoproiecție dedicată scriitoarei Clara Uson, autoarea romanului

Dezbatere și videoproiecție dedicată scriitoarei Clara Uson, autoarea romanului

17:23 26.03.2018
1

Marti, 27 martie, la ora 18.00, la Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti (Bdul Regina Elisabeta nr. 16), va avea loc un eveniment dedicat romanului Fiica Estului, de Clara Uson, aparut in colectia „Biblioteca Polirom”, in traducerea Marianei Sipos.

Distribuie articol

Fiica Estului – laureat al Premiului Ciudad de Barcelona si al prestigiosului Premio de la Critica, o recompensa literara acordata anual celui mai bun roman scris in limba spaniola din intreaga lume – va fi punctul de pornire a unei dezbateri despre melanjul dintre istorie si fictiune, la care vor lua parte, alaturi de traducatoarea romanului, Magda Carneci, Andrei Craciun si Pablo Diez Astruga, atasat pentru invatamant si cultura al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, reprezentant in Romania al Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului din Spania. Dezbaterea va fi insotita de o videoproiectie dedicata autoarei si va fi moderata de George Onofrei.

Un roman despre Ana Mladic, fiica generalului care a schimbat chipul Europei, traducerea volumului Fiica Estului a fost publicata cu sprijinul Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului, Spania.

Sase tineri, trei baieti si trei fete, stau de vorba intr-un McDonald’s din Moscova si ajung la o disputa aprinsa despre nationalism si manipulare politica. Sint studenti din Belgrad si se afla in Rusia intr-o excursie – un cadou de absolvire a facultatii, inaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai crunta a fostei Iugoslavii, la inceputul anilor ’90, in timpul razboaielor sirbo-croat si sirbo-bosniac. Ana nu este altcineva decit fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea il adora si il considera un adevarat erou al Serbiei, dar care avea sa fie repede cunoscut in toata lumea ca „macelarul din Balcani” si judecat la Haga pentru crime de razboi.

Romanul Fiica Estului, care are in centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, caci pare aproape de necrezut cum a reusit o tinara scriitoare din Spania sa se documenteze la fata locului, sa inteleaga si sa recreeze istoria – veche sau recenta – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neinteles chiar si pentru istorici.

„Fiica Estului e un text hibrid, unde realitatea si fictiunea se intrepatrund indisociabil si care trebuie citit ca o opera romanesca, nu ca un eseu ori o biografie.” (Clara Uson)

„Clara Uson uimeste prin precizia si ambitia proiectului ei romanesc. Nazuinte, ginduri, dialoguri, strigate sau soapte, nimic nu-i scapa, caci totul este recreat sub inspiratia realului.” (Livres Hebdo)

Clara Uson s-a nascut in 1961 la Barcelona. A facut studii de drept si a profesat ca avocat, apoi si-a indreptat atentia catre literatura. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan (cu care a cistigat Premiul Lumen), Primer vuelo, El viaje de las palabras si Perseguidoras. In 2009, romanul Corazon de napalm este distins cu Premiul Biblioteca Breve. La hija del Este (Fiica Estului, 2012) se va dovedi un bestseller, ajungind la sapte editii. Pentru el, Clara Uson primeste Premiul Ciudad de Barcelona si prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensa literara acordata anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris in limba spaniola din intreaga lume.

Colectia „Biblioteca Polirom” este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu si numara in prezent peste 1.000 de titluri.


CNL Redacție

CNL Redacție

Craiova Newsletter

Comentarii
user1-craiova-newsletter.jpg

CNL Redacție

11:02 13.03.2019
Salut
Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă