Majestatea Sa despre prezent și viitor

Majestatea Sa despre prezent și viitor

11:00 15.01.2018
0

Discursul a fost citit în fața Corpului Diplomatic acreditat la București, dar el a fost adresat întregii națiuni. Majestatea Sa Margareta a transmis românilor angajamentul ei față de legământul Regelui Mihai I și față de continuitatea serviciului regal în slujba țării.

Distribuie articol

Fragmente din discursul Majestății Sale:

În plus față de îndatoririle noastre obișnuite în comunitățile țării și de acțiunile noastre caritabile, vrem să ne dedicăm energiile, alături de instituțiile Statului, pentru promovarea imaginii și intereselor României în întreaga lume. Sunt pe deplin conștientă că nu este o sarcină ușoară, că ani de bună reputație pot fi șterși într-un incident neplăcut și că niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine. Ca voi toți, știu, de asemenea, că percepții greșite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii nu sunt ușor de demontat.

Cu toate acestea, cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi. Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre.

Cu ocazia călătoriilor noastre, a discursurilor și a multor altor angajamente publice, dorim să aducem la lumină rădăcinile profund europene ale țării și societății noastre și contribuția noastră durabilă pe continentul european; o contribuție multi-disciplinară, multi-religioasă și multi-etnică. Această contribuție a îmbogățit continentul și s-a îmbogățit de la el, o contribuție care nu este înghețată în trecut, ci în multe privințe trăiește o renaștere astăzi, când milioane dintre cetățenii noștri își au reședința în alte țări, mulți – sper – pentru o perioadă scurtă de timp.

Nu cred că efortul Familiei Regale este o întreprindere pur naționalistă. Căci ceea ce intenționăm să facem va sublinia, sper, cât de puternic legată este Europa de Vest de așa-numitul Orient. Suntem împreună acum pentru ca am fost întotdeauna împreună; doar crudele momente de răsucire ale istoriei ne-au distanțat temporar. Iar efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. Așa cum liderii politici români o fac în mod constant, trebuie și noi să subliniem rolul esențial al celor două mari națiuni nord-americane care fac parte din Alianța transatlantică și de ce trebuie să rămânem uniți.

Acum, când Familia Regală începe un nou an de angajamente publice în interesul României, sperăm să ne bazăm pe sfaturile înțelepte și pe sprijinul vostru. Dar, mai presus de toate, ne bazăm pe încrederea și înțelegerea tuturor românilor.

De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată.


CNL Redacție

CNL Redacție

Craiova Newsletter

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă