Sindicatul PROMEDICA acuză Ministerul Sănătății de gravă încălcare a prevederilor Legii 153/2017

Sindicatul PROMEDICA acuză Ministerul Sănătății de gravă încălcare a prevederilor Legii 153/2017

11:51 20.03.2018
0

Referitor la proiectul de HOTĂRÂRE pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr.II la Legea-cadru nr.153/2017 precum şi a condițiilor de acordare a acestuia, proiect aflat în procedura de transparență decizională, atragem atenția că inserarea în cuprinsul formei revizuite a prevederilor art. 19, ce instituie o excepție în aplicarea Regulamentului-cadru pentru anul 2018, reprezintă o gravă încălcare a prevederilor legii 153/2017, subliniind vădita nelegalitate a acestei propuneri.

Distribuie articol

Potrivit legii 153/2017, Ministerul Sănătății are obligația de a adopta Regulamentul-cadru privind limitele de acordare a sporului pentru condiții de muncă, desigur cu respectarea principiilor instituite de lege, inclusiv în ceea ce privește data și modalitatea de aplicare.

Mențiunea din proiectul aflat în dezbatere publică, privind instituirea unui regim derogatoriu pentru anul 2018, cu trimitere expresă la valorile menționate în Anexa 10, este de natură a afecta însăși esența prevederilor legii 153/2017, dar și ale Regulamentului- cadru, astfel cum sunt detaliate în Anexele 1-9.

Nu există nicio justificare rezonabilă și legală pentru stabilirea unui astfel de regim diferențiat pentru anul 2018, în condițiile în care legea 153/2017 nu prevede o asemenea posibilitate.

Actele administrative cu caracter normativ, adoptate în executarea legii, așa cum este hotărârea de guvern, au menirea de a garanta principiile trasate de actul cu forță juridică superioară, nicidecum de a crea situații contrare finalității sale.

Nu poate fi ignorat nici faptul ca valorile menționate în Anexa 10 sunt stabilite în mod arbitrar, fără vreo legătura cu prevederile Anexelor 1-9 din Regulament și, evident, cu încălcarea legii 153/2017.

Același act normativ nu poate crea două situații juridice distincte, aplicabile aceleiași categorii de persoane, în executarea aceleiași legi.

Avem convingerea că reprezentanții Ministerului Sănătății vor lua toate măsurile necesare pentru rectificarea în regim de urgență a actului, în sensul eliminării prevederilor art. 19 și ale Anexei 10, fundamentată pe buna credință ce trebuie manifestată de autoritățile Statului Român în aplicarea legii.

În cazul în care Hotărârea va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial în forma afișată în prezent, ne vedem obligați să recurgem la toate măsurile legale pe care le avem la dispoziție pentru înlăturarea acestui grav abuz, urmând a solicita inclusiv instanțelor de judecată suspendarea și, în final, nulitatea actului.


CNL Redacție

CNL Redacție

Craiova Newsletter

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă