Statuia lui Cuza din centrul Craiovei, la un pas de a fi topită şi transformată în arme de război. Povestea puţin ştiută a statuii primului domnitor al Principatelor Unite

Statuia lui Cuza din centrul Craiovei, la un pas de a fi topită şi transformată în arme de război. Povestea puţin ştiută a statuii primului domnitor al Principatelor Unite

11:50 13.03.2019
0

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza se află în centrul Craiovei, în faţa clădirii Primăriei. În fiecare zi trec mii de oameni pe lângă ea, dar foarte puţini cunosc povestea din spatele măreţului monument, la baza căruia an de an, la comemorarea celor mai importante evenimente din istoria noasră, autorităţile locale depun coroane de flori.

Distribuie articol

Statuia, simbol al independenţei, a fost realizată în 1912 de către sculptorul italian Raffaello Romanelli, la dorinţa şi comanda lui Mişu Pop, om politic craiovean, consilier judeţean şi memebru în Parlamentul României. Deşi finalizată în 1912, statuia lui Cuza a fost amplasată într-o locaţie centrală din Craiova 27 de ani mai târziu, timp în care a trecut prin multe încercări.

“Statuia a fost lucrată în atelierele artistului de la Florenţa. Adusă la Craiova, seria dificultăţilor a culminat prin opunerea oficialităţilor de acum un sfert de veac, care n\'a voit să îngăduie aşezarea monumentului în Piaţa Unirii, adevăratul centru al Craiovei. Cel mai nimerit loc, atât prin numele ce-l poartă, cât şi prin putinţa de perspectivă ce da statuii. Toate stăruinţele iniţiatorului de a obţine pentru statuia Domnitorului Unirii locul central cuvenit au rămas zadarnice. Urgisirea memoriei primului reformator al operelor sociale din ţară continua sub această formă. D. Mişu Pop a depozitat statuia într’o remiza din curtea locuinţei d-sale din strada Sf. Dumitru în aşteptarea înlăturării urgiei faţă de memoria lui Cuza, aşteptare care s\'a prelungit zeci de ani” , scriau jurnaliştii timpului în Realitatea Ilustrată, numărul din 19 februarie 1937.

Statuia a stat aproape 19 ani în curtea lui Mişu Pop însă nici acolo se pare că nu a avut linişte. Aventura a continuat şi în timpul Primului Război Mondial. Atunci, trupele germane cotropitoare s-au gândit să topească statuia şi să confecţioneze arme de război din ea. Statuia ar fi fost chiar ridicată şi transportată până în Moldova, dar datorită sprijinului Primului Ministru de atunci care a intervenit pe lângă mareşalul german, statuia a fost salvată şi readusă la Craiova.

Neîncetat s-au făcut demersuri de găsire a unui loc central pentru amplasarea statuii, însă fără rezultat. În 1935 monumentul îşi găsea în sfârşit un loc. Era aşezată în faţa Hotelului \"Minerva\". A fost inaugurată în 1939, pentru ca un an mai târziu să fie mutată în centrul Craiovei, pe latura dinspre nord a grădinii “English Park”.

Statuia îl înfățișează pe Alexandru Ioan Cuza în picioare, purtând celebra sa uniformă de ofițer și mantia princiară pe umeri, ținându-și sabia cu ambele mâini. Pe soclu mai sunt amplasate trei tăblii inscripționate: una pe partea din față a soclului, purtând numele domnitorului, și două pe lateralele acestuia, prezentând texte cu descrierea măsurilor luate de Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale.

Mai există o copie a statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Iaşi, realizată de acelaşi sculptor italian. Singura diferenţă între cele două este că monumentul de la Craiova nu are în faţa soclului figurile alegorice ale marilor oameni politici din vremea lui Cuza, aşa cum se arată pe statuia din capitala Moldovei.


Sursa: Ziarul de Craiova
CNL Redacție

CNL Redacție

Craiova Newsletter

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă